Antony Worrall Thompson

18.placek daktylowy z sosem krówkowym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

18.placek daktylowy z sosem krówkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki ciasta

350g suszonych daktyli

300 ml wrzącej wody

100g masła

300g brązowego cukru

3 jaja

400g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej



Składniki sosu krówkowego

600 ml śmietany

250g brązowego cukru

100g masła

30g orzechów laskowych



Przygotowanie

Do rondla wsypać daktyle, zalać wrzątkiem i postawić na małym ogniu. Gotować przez 15 minut lub do chwili, gdy będą miękkie. Odcedzić. Przełożyć do miksera, zmiksować, aż powstanie gładka masa.

W dużej misce utrzeć jaja z masłem. Wbijać po jednym jaju, cały czas ucierając. Wlać masę daktylową, wymieszać. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszać.

Foremkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Wlać ciasto, piec 60 minut w temperaturze 165°C.

W tym czasie przygotować sos. Do rondla o grubym dnie wlać połowę śmietany, dodać cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy sos będzie złocisty, wlać resztę śmietany, wsypać połowę orzechów. Upieczone ciasto wyłożyć na paterę. Polać gorącym sosem, posypać resztą orzechów. Podawać ze śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z gęstą polewą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc. 28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bardzo waniliowe babeczki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.