18.owoce morza z ziołami i czosnkiem

18.owoce morza z ziołami i czosnkiem
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki
550g owoców morza (np. krewetki + ryby: dorsz, łosoś)
40g masła
½ łyżki stołowej posiekanego czosnku
4 łyżki stołowe drobno posiekanej dymki
120 ml wytrawnego, białego wina
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
½ łyżeczki soli
400g puszka posiekanych pomidorów z sosem
kilka kropli sosu tabasco lub chilli (dowolnie)
1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
1 łyżka stołowa posiekanego koperku
kilka gałązek ziół do przybrania

Przygotowanie
Umyć rybę i pokroić w 5 cm kawałki. Umyć krewetki, zdjąć skorupki. Na dużej patelni roztopić 20g masła. Wrzucić czosnek i smażyć, aż zacznie zmieniać kolor. Dodać owoce morza, dymkę, skórkę z cytryny, wlać wino. Przykryć i dusić 2 minuty. Zdjąć pokrywkę, wrzucić pomidory i zioła, wlać sos tabasco. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać resztę masła, wymieszać. Podawać natychmiast w ogrzanych miseczkach, przybrane gałązkami ziół.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA