Antony Worrall Thompson

17.wołowina duszona z warzywami i ziołowymi kluseczkami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

17.wołowina duszona z warzywami i ziołowymi kluseczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki dania głównego

1 kg wołowiny pokrojonej w 5 cm kawałki

przyprawiona mąką do obsypania mięsa

2 łyżki stołowe oleju roślinnego lub tłuszczu spod pieczeni wołowej

175g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

2 drobno posiekane łodygi selera naciowego

1 drobno posiekana, duża cebula

2 drobno posiekane ząbki czosnku

2 gałązki tymianku

2 łyżki stołowe galaretki z czerwonych porzeczek

275 ml czerwonego wina

500 ml wywaru z dziczyzny lub wołowego

150 ml porto

1 łyżka stołowa sosu worcestershire

12 suszonych śliwek

55g suszonych wiśni

55g suszonych żurawin

225g kasztanów jadalnych, ugotowanych i obranych

115g małych pieczarek

2 liście laurowe

skórka starta z pomarańczy z uprawy ekologicznej

1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego

2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki

sól

świeżo zmielony, czarny pieprz



Składniki kluseczek

250g mąki plus mąka do podsypania

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki stołowe oliwy

4 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki plus do przybrania

4 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku

150 ml mleka



do podania: młode ziemniaki i gotowana, czerwona kapusta.



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 140 stopni. Obtoczyć mięso w mące z przyprawami. W żaroodpornej brytfannie rozgrzać olej lub tłuszcz spod pieczeni. Przysmażyć mięso, aż będzie brązowe. Dodać boczek, seler, cebulę, czosnek i tymianek. Smażyć 6-8 minut tak, żeby nie zbrązowiały. Dodać galaretkę, wlać wino, wywar, porto i sos. Dorzucić suszone owoce, kasztany, pieczarki, liście laurowe, skórkę startą z pomarańczy i przecier pomidorowy. Powoli doprowadzić do wrzenia. Przykryć. Dusić w piekarniku 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po 1,5-2 godzin powiększyć temperaturę do 180°C.



Przygotowanie kluseczek

Do dużej miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Pośrodku zrobić wgłębienie, wlać oliwę, wsypać zioła, wlać mleko i widelcem wymieszać, aż powstanie miękkie ciasto. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrobić. Podzielić i zrobić 16 kluseczek wielkości łyżeczki. Ułożyć na wierzchu mięsa w sosie, przykryć i wstawić do piekarnika o podwyższonej temperaturze. Trzymać co najmniej 35-40 minut, aż kluseczki wyrosną i będą złocistobrązowe. Wyjąć brytfannę z piekarnika, zostawić na 5 minut. Zdjąć tłuszcz z wierzchu. Doprawić do smaku, dodać natkę, wymieszać. Podawać z młodymi ziemniakami i gotowaną, czerwoną kapustą.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina vindaloo
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kuskus z kurczakiem i bakaliami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Curry z kurczaka ze szpinakiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.