Antony Worrall Thompson

17.duszony udziec jagnięcy z soczewicą po prowansalsku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

17.duszony udziec jagnięcy z soczewicą po prowansalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki dania głównego

½ udźca jagnięcego

2 cebule pokrojone w plasterki

3 ząbki czosnku

24 pomidorki koktajlowe

mały pęczek tymianku

oliwa

3 liście laurowe

czarne oliwki bez pestek

½ butelki dobrego, czerwonego wina

150 ml wywaru z jagnięciny



Składniki soczewicy

150g soczewicy puy

200g drobno posiekanego selera naciowego, marchwi i cebuli

3 liście laurowe

3 łyżki stołowe oliwy

500 ml wywaru drobiowego

12 pomidorków koktajlowych

1 cytryna



Przygotowanie

W brytfannie obsmażyć mięso na oliwie, aż będzie brązowe. Wyjąć, wrzucić cebulę, czosnek i pomidory. Smażyć 1-2 minut, włożyć mięso. Wlać wywar, wino, wrzucić liście laurowe, oliwki i tymianek. Przykryć. Dusić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 2 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości. W tym czasie na oliwie przez kilka chwil smażyć seler, marchew i cebulę. Dolać wywar drobiowy, dodać pomidory, liście laurowe i soczewicę. Gotować na małym ogniu, aż płyn odparuje, a soczewica będzie miękka. Wlać nieco oliwy i sok z cytryny. Wyjąć mięso, nieco odparować sos i odkroić grube plastry jagnięciny. Na rustykalny półmisek wyłożyć soczewicę, pokryć ją plastrami mięsa. Oblać sosem spod pieczeni i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.