Antony Worrall Thompson

16.tarta z canterbury


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

16.tarta z canterbury
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki ciasta

100g masła pokrojonego w kostkę

200g mąki

25 g przesianego cukru pudru

1 rozkłócone jajo



Składniki farszu

4 jaja

200g cukru

sok i starta skórka z 2 cytryn

100g roztopionego masła

2 duże, obrane jabłka bramley (o wadze ok. 350g)

2 jabłka deserowe obrane i pokrojone w cienkie plasterki

25 g brązowego cukru demerara



Przygotowanie ciasta

Rozetrzeć opuszkami masło z mąką i cukrem pudrem na zacierki. Dolać rozkłócone jajo, zagnieść ciasto. Można to zrobić w robocie kuchennym. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Wyłożyć ciastem okrągłą formę do tart o średnicy 28 cm. Zrobić krawędź wokół brzegu. Schładzać kolejne 30 minut. W tym czasie przygotować farsz.





Przygotowanie farszu

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W dużej misce ubić jaja z cukrem, skórką i sokiem z cytryn. Wlać letnie, roztopione masło. Wymieszać. Do masy zetrzeć jabłka bramley na tarce o dużych otworach. Dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, wylać masę. Wyrównać wierzch łyżką, ułożyć koncentrycznie plasterki jabłek deserowych tak, żeby na siebie zachodziły. Posypać cukrem. Położyć na grubej blasze do pieczenia i piec w piekarniku 40-50 minut, aż środek nie ugnie się pod dotknięciem, a jabłka będą brązowawe. Podawać

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z pomidorem i musztardą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto marchewkowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.