Ugotuj mi mamo

przepisy z programów >>

16.pieczone buraki

Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.16)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

składniki i przygotowanie:

Składniki
6 buraków ze skórką
3 średnie, czerwone cebule w łupinach
4 nieobrane, całe ząbki czosnku
gałązki tymianku
4 łyżki stołowe oliwy

Składniki sosu
wywar drobiowy
2 łyżki stołowe octu balsamicznego
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na średniej wielkości blasze umieścić buraki, cebule, czosnek, gałązki rozmarynu. Warzywa dokładnie pokryć oliwą. Piec 1,5 godziny, aż buraki będą miękkie. Warzywa obrać, pokroić w plastry i odłożyć. Blachę postawić na średnim ogniu. Wlać 2 łyżki stołowe wywaru i ocet balsamiczny. Zdrapać przypieczenia. Dodać łyżeczkę posiekanych liści tymianku. Doprowadzić do wrzenia i odparować, mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa ułożyć na półmisku, polać sosem. Natychmiast podawać.

skomentuj przepis >>