Antony Worrall Thompson

16.kotlety schabowe Á la cacciatore


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

16.kotlety schabowe Á la cacciatore
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

4 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone na kawałki

3 duże marchewki, obrane i pokrojone na kawałki

1 duża cebula, obrana i posiekana

10 łyżek stołowych włoskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

4 liście laurowe

4 gałązki rozmarynu

4 duże kotlety schabowe

1 kieliszek czerwonego wina

4 puszki włoskich pomidorów gatunku plum z sosem

2 duże cukinie pokrojone na kawałki

4 łyżki stołowe kremówki

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku

4 duże, obgotowane ziemniaki



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. W dużej brytfannie smażyć przez 1 minutę seler, marchew i cebulę na 6 łyżkach stołowych oliwy. Dorzucić liść laurowy, 2 gałązki rozmarynu i kotlety schabowe. Smażyć przez kolejną minutę. Wlać wino, smażyć 2 minuty, żeby alkohol odparował. Dodać pomidory z puszki, cukinię i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką, piec w piekarniku 1,5 godziny. W tym czasie pokroić ziemniaki na plastry 1 cm grubości i smażyć na pozostałej oliwie z resztą rozmarynu. Gdy ziemniaki będą chrupkie, odlać nadmiar oliwy. Podać z mięsem.

powrót

Podobne przepisy

Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wieprzowina vindaloo
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Grzanki ze szpikiem wołowym i chimichurri
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Steki z czosnkową fasolą
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.