Antony Worrall Thompson

16.kotlety schabowe Á la cacciatore


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

16.kotlety schabowe Á la cacciatore
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

4 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone na kawałki

3 duże marchewki, obrane i pokrojone na kawałki

1 duża cebula, obrana i posiekana

10 łyżek stołowych włoskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

4 liście laurowe

4 gałązki rozmarynu

4 duże kotlety schabowe

1 kieliszek czerwonego wina

4 puszki włoskich pomidorów gatunku plum z sosem

2 duże cukinie pokrojone na kawałki

4 łyżki stołowe kremówki

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku

4 duże, obgotowane ziemniaki



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. W dużej brytfannie smażyć przez 1 minutę seler, marchew i cebulę na 6 łyżkach stołowych oliwy. Dorzucić liść laurowy, 2 gałązki rozmarynu i kotlety schabowe. Smażyć przez kolejną minutę. Wlać wino, smażyć 2 minuty, żeby alkohol odparował. Dodać pomidory z puszki, cukinię i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką, piec w piekarniku 1,5 godziny. W tym czasie pokroić ziemniaki na plastry 1 cm grubości i smażyć na pozostałej oliwie z resztą rozmarynu. Gdy ziemniaki będą chrupkie, odlać nadmiar oliwy. Podać z mięsem.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieprzowina słodko-kwaśna
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Grillowane szaszłyki z domowym chutneyem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Razowe naleśniki z królikiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Płonące skrzydełka
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.