Antony Worrall Thompson

16.chłodnik błyskawiczny


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

16.chłodnik błyskawiczny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

350g ugotowanych, obranych i pokrojonych buraków

1 starta cebula

1 łyżeczka tartego chrzanu

750g chudego, gęstego jogurtu

½ łyżeczki soli selerowej

1 łyżka stołowa octu z cydru

½ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

do 300 ml wywaru drobiowego lub mleka

4 drobno posiekane dymki



Przygotowanie

W robocie kuchennym zmiksować buraki, cebulę, chrzan, jogurt, sól selerową, ocet i czarny pieprz. Gdy płyn osiągnie pożądaną konsystencję, rozrzedzić go wywarem drobiowym lub mlekiem.

Można podawać na zimno lub na ciepło. Wtedy należy podgrzać na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku. Wylać na talerze, posypać posiekaną dymką.

powrót

Podobne przepisy

Tajska zupa z dyni
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krem z zielonego groszku i szpinaku
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Letnia zupa pomidorowa z bazylią i grzankami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pikantna zupa z ananasa z rozmarynem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.