Antony Worrall Thompson

14.porwana mozzarella z paprykami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

14.porwana mozzarella z paprykami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 czerwone papryki

2 żółte papryki

2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

2 łyżki natki pietruszki

samych liści

2 kule świeżej mozzarelli

2 łyżki małych czarnych oliwek

bez pestek

 

 

Przygotowanie:


Potnij papryki na małą kostkę. Wymieszaj je w rondlu z oliwą, solą i pieprzem i na bardzo małym ogniu duś przez 10 minut, tak, żeby zmiękły, a nie nabrały koloru. Odstaw, żeby ostygły. Rozłóż paprykę w jednej warstwie na dużym białym talerzu. Rękami porwij liście natki pietruski i rozsyp je po wierzchu. Odcedź i obsusz mozzarellę. Porwij ją palcami na drobne kawałki i rozrzuć na papryce. Rozrzuć też oliwki. Całość polej oliwą, w której dusiła się papryka. (Nie mieszaj, żeby się nie zrobiła paćka.)

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.