Antony Worrall Thompson

14.błyskawiczny hummus


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

14.błyskawiczny hummus
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200g ciecierzycy z puszki

przepłukanej

2 łyżki soku z cytryny (lub więcej)

2 ząbki czosnku

wyciśnięte przez praskę

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

sól

100ml tahini (pasty z nasion sezamu)

opcjonalnie

4 łyżki wody

2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka słodkiej papryki

4 chlebki pita

 

 

Przygotowanie:


Odłóż kilka ziaren ciecierzycy do przybrania. Włóż ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, kmin rzymski, sól, tahini i wodę do malaksera i zmiksuj na gładko. Dodaj soku z cytryny, czosnku, kminu rzymskiego i soli do smaku. Wyłóż na talerz i wygładź łyżką. Skrop oliwą i przybierz odłożoną ciecierzycą. Posyp słodką papryka i podawaj z chlebkami pita podgrzanymi w piekarniku i pokrojonymi na ćwiartki.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki z warzyw
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Ekspressowa zupa z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Quiche z tofu z karczochami i szparagami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pakieciki serowe w łuskach kukurydzy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Gruszki z czarną porzeczką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.