Antony Worrall Thompson

14.błyskawiczny hummus


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska

14.błyskawiczny hummus
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200g ciecierzycy z puszki

przepłukanej

2 łyżki soku z cytryny (lub więcej)

2 ząbki czosnku

wyciśnięte przez praskę

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

sól

100ml tahini (pasty z nasion sezamu)

opcjonalnie

4 łyżki wody

2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka słodkiej papryki

4 chlebki pita

 

 

Przygotowanie:


Odłóż kilka ziaren ciecierzycy do przybrania. Włóż ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, kmin rzymski, sól, tahini i wodę do malaksera i zmiksuj na gładko. Dodaj soku z cytryny, czosnku, kminu rzymskiego i soli do smaku. Wyłóż na talerz i wygładź łyżką. Skrop oliwą i przybierz odłożoną ciecierzycą. Posyp słodką papryka i podawaj z chlebkami pita podgrzanymi w piekarniku i pokrojonymi na ćwiartki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.