Antony Worrall Thompson

13.trufla czekoladowa z sosem malinowym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

13.trufla czekoladowa z sosem malinowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na truflę

125g gorzkiej czekolady

125g mlecznej czekolady

250g tłustej śmietany

1 łyżeczka brandy

¼ łyżeczki kawy rozpuszczalnej



Na przybranie

25g gorzkiej czekolady

25g białej czekolady

kawałek czystej folii z bąbelkami



Na sos malinowy

pojemnik malin

2 łyżeczki cukru-pudru





Przygotowanie

Rozop czekoladę w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce (4-5 minut na ustawieniu „rozmrażanie”). Lekko ubij śmietanę. W małym rondelku podgrzej brandy i rozpuść w nim kawę. Delikatnie wymieszaj czekoladę, śmietanę i brandy z kawą, przełóż do kokilek i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.



Przygotuj przybranie: roztop oddzielnie gorzką i białą czekoladę, delikatnie wymieszaj, tak, by powstały różnokolorowe smugi. Rozsmaruj mieszankę na folii z bąbelkami i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki delikatnie oddziel czekoladę od folii (folię możesz wyrzucić). Połam na kawałki.



Teraz kolej na sos: zmiksuj w blenderze maliny i cukier-puder, przecedź przez sitko, żeby pozbyć się nasionek i przelej do plastikowej butelki z „dziubkiem\". Zrób na talerzu wzór z sosu, połóż na środku truflę i przybierz kawałkami „bąbelkowej” czekolady.





James Tanner

powrót

Podobne przepisy

Napoleonki po włosku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.