Antony Worrall Thompson

13.kurczak w marmoladzie


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

13.kurczak w marmoladzie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżek dobrej marmolady (najlepiej z gorzkich pomarańczy)

1 łyżka świeżego imbiru

drobno posiekanego

3 ząbki czosnku

drobno posiekane

2 łyżeczki musztardy Dijon

½ łyżeczki soli morskiej

świeżo mielony czarny pieprz

50ml soku z pomarańczy

1 łyżka oliwy z oliwek

8 kawałków kurczaka

piersi lub udek bez kości

4 dymki

drobno posiekane (do przybrania)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce wymieszaj marmoladę, imbir, czosnek, musztardę, sól, pieprz, sok z pomarańczy i oliwę. Włóż do miski kawałki kurczaka i dobrze je obtocz. Wyłóż blachę folią aluminiową, wyłóż na nią kurczaka i marynatę. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 30 minut. Zdejmij folię, polej kurczaka marynatą z dna blachy i piecz odkrytego przez jakieś 15-20 minut, aż zbrązowieje (uważaj, żeby się nie przypalił). Na sam koniec dodaj dymkę, tak, żeby tylko się podgrzała, dopraw do smaku i podawaj z sałatą lub puree.

powrót

Podobne przepisy

Duszona jagnięcina z groszkiem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kugiel z wędzonym kurczakiem i sałatką z pikli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Stek na łożu z soli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Piersi kacze w pomarańczach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.