Antony Worrall Thompson

13.crepes suzette z gorzkich pomarańczy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

13.crepes suzette z gorzkich pomarańczy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 kostek cukru

4 dużych

soczystych gorzkich pomarańczy

50g drobnego cukru

75g masła pokrojonego w drobną kostkę

sok z 1 cytryny

12 naleśników

3 łyżki Cointreau

2 łyżki koniaku

 

 

Przygotowanie:


Potrzyj kostkami cukru skórkę pomarańczy, żeby wchłonęły pomarańczowy olejek eteryczny. Następnie włóż je na patelnię. Wyciśnij pomarańcze, przecedź sok i odstaw na bok. Na tę samą patelnię dodaj drobny cukier i postaw ją na średnim ogniu. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, wlej sok z pomarańczy. Dodaj partiami masło, a następnie sok z cytryny i delikatnie doprowadź do wrzenia. Weź jeden naleśnik, włóż go na patelnię i po chwili odwróć. Następnie złóż go na pół i jeszcze raz na pół. Przesuń na skraj patelni i powtórz to z pozostałymi naleśnikami. W tym momencie sos powinien być już mocno zredukowany. Dodaj Cointreau i wymieszaj. Wlej koniak do chochli i rozgrzej ją nad ogniem, kiedy się dostatecznie rozgrzeje, zapali się. Wlej płonący alkohol do naleśników i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z różowego grejpfruta
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Waniliowy pudding z sosem truskawkowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.