Antony Worrall Thompson

12.sola na parze z czosnkiem, dymką i imbirem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

12.sola na parze z czosnkiem, dymką i imbirem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety z soli (około 450g)

1 łyżeczka gubej soli

1½ łyżki imbiru

drobno posiekanego

 

 

Przygotowanie:


Osusz rybę ręcznikiem papierowym, posól z obu stron i odstaw na 30 minut. (Dzięki temu ryba będzie bardziej jędrna.) Wlej do woka, lub garnka 5 cm wody, ustaw na wierzchu parownik. Doprowadź wodę do wrzenia. Połóż rybę na żaroodporny talerz i posyp z wierzchu imbirem. Połóż talerz w parowniku, przykryj przykrywką i gotuj na parze, aż będzie gotowa. (Cienkie filety gotują się w 5 minut, grube filety i całe ryby w 12-14.) Wyjmij talerz z ugotowaną rybą, posyp z wierzchu dymką i polej jasnym i ciemnym sosem sojowym. Rozgrzej oleje arachidowy i sezamowy w małym rondelku, a następnie wrzuć do nich plasterki czosnku i zezłoć je. Polej rybę olejami z czosnkiem i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Smażony łosoś z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Barramundi z wietnamską sałatką
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.