Antony Worrall Thompson

12.jajka a’la benedict po szkocku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

12.jajka a’la benedict po szkocku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka białego octu winnego

ew. spirytusowego

4 jajka

4 plasterki wędzonego łososia

2 muffiny

podpieczone

200g miękkiego serka

50g sosu musztardowo-koperkowego (musztardy koperkowej)

50ml śmietany kremówki

1 łyżka soku z cytryny

sól

świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj wodę w garnku. Dodaj ocet, a następnie wbij jajka do chochelki i ostrożnie włóż je po kolei do wody. Gotuj przez 1-2 minuty, zależnie od preferencji. Połóż na przekrojonym na pół muffinie plasterek łososia, na wierzch połóż ostrożnie wyjęte z wody jajko. W międzyczasie podgrzej serek w małym rondelku, aż się zacznie topić. Dodaj musztardę koperkową, cytrynę i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą i sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu, polej sosem jajka i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Palmiery z serem, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Kanapki z pieczarkami i szynką
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Złociste cebulki
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.