Antony Worrall Thompson

11.boczek pieczony z ziołami podany ze smażonymi ziemniakami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

11.boczek pieczony z ziołami podany ze smażonymi ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 kg boczku ze schabem. Poprosić rzeźnika

żeby usunął żeberka i odciął słoninę.

25 g soli morskiej

liście z dużej gałązki tymianku

posiekane liście z dużej gałązki rozmarynu

posiekane liście z dużego pęczka świeżej szałwi

1 łyżka stołowa nasion kopru. Jeśli możecie znaleźć dziki koper

koniecznie go weźcie i posiekajcie. Ma wyjątkowy aromat.

8 drobno posiekanych ząbków czosnku

2 łyżki stołowe oliwy

6 łyżek stołowych płynnego miodu

świeżo zmielony

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury. Ułożyć mięso skórą w dół. Posypać solą i pieprzem, wcierając dokładnie palcami. Zostawić na 10 minut. Posypać ziołami i czosnkiem. Zrolować płat mięsa i związać. Przygotować 10 odcinków sznurka 30 cm długości. Pierwszy związać w połowie sztuki mięsa. Kolejne wiązać w odstępach 1 cm poczynając do końców i przesuwając się do środka rolady. Jeśli w trakcie zioła wysypują się z wnętrza, należy je tam wsunąć palcami. Całość powinna być ciasno związana. Wmasować palcami 1 łyżkę stołową oliwy w całą powierzchnie mięsa. Wetrzeć także sól i pieprz. Resztą oliwy nasmarować dużą blachę do pieczenia. Położyć na niej mięso. Piec 10 minut, obrócić. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150°C, przykryć mięso folią aluminiową. Jeśli lubicie chrupką skórkę, nie przykrywajcie mięsa. Pamiętajcie jednak, że wtedy będzie trudno pokroić upieczone mięso w cienkie plasterki. Piec 3 godziny. Wyjąć roladę z piekarnika, polać miodem i sosem spod pieczeni. Wbić widelce w oba końce i przełożyć na drewnianą deskę. Jeśli podajecie boczek natychmiast, postawcie blachę na ogniu, drewnianą łyżką zdrapcie z dnia przypalenia i gotujcie, aż sos spod pieczeni nieco odparuje i zgęstnieje. Pokroić mięso na cienkie plastry i podawać z sosem.
Można je także zostawić do wystygnięcia i kroić plastry w razie potrzeby. Można go przechowywać tydzień w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kotlety jagnięce w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.