Bożena Sikoń

1000 karteczek


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 25671

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

500 g truskawek świeżych

 

Krem waniliowy – patissier:

500 ml mleka

1 laska wanilii

4 żółtka

100 g cukru

50 g mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwałkować bardzo cienko na ok. 1,5 mm, podziurkować, ułożyć na blachę do pieczenia i odstawić do lodówki na około 30 min. Następnie piec w temp 200 stopni C przez 10 min. Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 20 min. Upieczone ciasto pokroić w prostokąty.
Na pierwszy prostokąt z ciasta francuskiego ułożyć pokrojone truskawki, przykryć drugim, na nim wyszprycować krem waniliowy i przykryć trzecim prostokątem z ciasta francuskiego. Podawać z sosem truskawkowym i truskawkami.

Przygotowanie kremu waniliowego:
Zagotować mleko, wrzucić rozciętą wanilię, żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę kukurydzianą, rozrobić je ciepłym mlekiem i całość zagotować, wyjmując strąk wanilii. Gotowy krem przełożyć do miski, zafoliować i odstawić do wystygnięcia. Zimny roztrzepać rózgą i napełnić rękaw cukierniczy.

powrót

Podobne przepisy

Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.