Antony Worrall Thompson

10.kurczak suahili i sałatka z papai


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

10.kurczak suahili i sałatka z papai
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

piersi kurczaka pokrojone w 3 długie paski



Składniki suchej marynaty

1 łyżeczka rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu

szczypta pieprzu kajeńskiego

1 łyżeczka zmielonego cynamonu

1 łyżeczka zmielonego imbiru

1 łyżeczka chilli

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego



Składniki sosu suahili

sok z 1 limonki

2 łyżki stołowe oliwy

1 łodyga trawy cytrynowej

2,5 cm posiekanego, świeżego imbiru

2 duże, rozgniecione ząbki czosnku

2 drobno posiekane szalotki

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 łyżeczka zmielonej kurkumy

400 ml mleka kokosowego

1 puszka posiekanych pomidorów

1 łyżka stołowa liści kolendry



Składniki sałatki

1 papaja, obrana i pokrojona wzdłuż

1 obrana czerwona cebula, pokrojona w plasterki

sok z 1 limonki

oliwa

nieco słodkiego sosu chilli

ryż do podania



Przygotowanie

Pokroić piersi kurczaka w długie paski, skropić sokiem z limonki i pozostawić na kilka minut.

Zmielić suche składniki marynaty, wetrzeć w płaty mięsa. Usmażyć po obu stronach po 5 minut na patelni żeberkowej, aż będą złociste.

Przygotować sos suahili. Na patelnię o grubym dnie wrzucić trawę cytrynową, imbir, czosnek, szalotki, chilli, garam masalę i kurkumę. Smażyć, aż szalotki zmiękną. Wlać mleko kokosowe i pomidory, doprawić i gotować na małym ogniu 5 minut. Wymieszać plastry papai i plasterki cebuli. Wymieszać sok z limonki, oliwę i sos z chilli, aby powstał dressing. Ułożyć kawałki mięsa, polać sosem, obok położyć sałatkę. Przybrać liśćmi kolendry.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.