Antony Worrall Thompson

09.żeberka pięć smaków


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

09.żeberka pięć smaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki dania głównego

750 g żeberek wieprzowych

600 ml oleju z orzechów arachidowych



Składniki marynaty

1 łyżka stołowa wina ryżowego shaoxing lub wytrawnej sherry

1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego

1 łyżka stołowa chińskiego, czarnego octu z ryżu lub cydru

2 łyżeczki oleju sezamowego

1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej



Składniki sosu

2 łyżki stołowe drobno posiekanego czosnku

2 łyżeczki przyprawy pięć smaków

3 łyżki stołowe drobno posiekanej dymki

3 łyżki stołowe cukru kryształu

3 łyżki stołowe wina ryżowego shaoxing lub wytrawnej sherry

150 ml wywaru drobiowego

1 ½ łyżki stołowej jasnego sosu sojowego

2 łyżki stołowe suszonej, zmielonej skórki pomarańczowej

85 ml chińskiego, czarnego octu z ryżu lub cydru



Przygotowanie

Poprosić rzeźnika, żeby podzielił żeberka na kawałki 7,5 cm długości. Można to zrobić samemu ostrym tasakiem, który przecina kości. Wymieszać składniki marynaty w misce i marynować żeberka 25 minut w temperaturze pokojowej. Wyjąć łyżką cedzakową. Rozgrzać olej we frytkownicy lub woku. Gdy jest bardzo gorący i lekko dymi, smażyć porcjami żeberka na brązowo. Każdą porcję osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. (Olej należy wystudzić i przecedzić przez papierowy filtr, jeżeli chcemy go użyć ponownie do smażenia wieprzowiny.) Składniki sosu umieścić w czystym woku lub na patelni. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Dodać żeberka, przykryć i dusić na małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolać nieco wody, aby mięso nie wyschło. Zdjąć z wierzchu tłuszcz, przełożyć na ogrzany półmisek i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Hamburgery
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.