Antony Worrall Thompson

09.bożonarodzeniowy sos żurawinowy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

09.bożonarodzeniowy sos żurawinowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

450 g świeżych żurawin

300 ml porto ruby

115g cukru

125 soku pomarańczowego

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

1 łyżeczka mielonej gorczycy

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta zmielonych goździków

75g rodzynków sułtańskich

55g płatków migdałowych

1 łyżka stołowa skórki startej z pomarańczy

1 łyżeczka skórki startej z cytryny

sól



Przygotowanie

Do rondla wrzucić żurawiny i cukier, wlać porto i sok pomarańczowy. Gotować kilka minut na średnim ogniu, aż owoce zaczną pękać. Wymieszać mąkę, gorczycę, sok cytrynowy i goździki z wodą na gładką masę, dodać do owoców, wymieszać. Dorzucić bakalie, skórkę pomarańczową i cytrynową. Gotować 5 minut, doprawić i schłodzić. Podawać z bożonarodzeniowym indykiem.

powrót

Podobne przepisy

(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z wędzonej makreli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos majonezowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.