Antony Worrall Thompson

08.pudding śliwkowy


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

08.pudding śliwkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

90 g tartej bułki

45 g maki

125 g brązowego cukru demerara

125 g posiekane łoju

125 g rodzynków sułtańskich

125 g rodzynków zwykłych

125 g rodzynków koryntek

60 g płatków migdałowych

30 g posiekanych wiśni kandyzowanych

60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

sok i skórka z ½ cytryny

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ do 1 łyżeczki przyprawy do pierników

szczypta sody oczyszczonej

sól

2 jaja





Przygotowanie

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać skórkę i sok z cytryny, jaja, dokładnie wymieszać. Przełożyć do grubo wysmarowanej tłuszczem miski o pojemności 850 ml. Przykryć dwoma arkuszami grubo wysmarowanego tłuszczem pergaminu tak, aby pośrodku była zakładka. Gotować na parze 6 godzin. Zdjąć pergamin. Jeśli na wierzchu jest tłuszcz, zostawić, będzie wchłonięty. Po wystudzeniu przykryć pergaminem i przechowywać. W pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia rano gotować na parze 3 godziny. Podawać z sosem z brandy lub masłem rumowym.

powrót

Podobne przepisy

Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.