Antony Worrall Thompson

07.kotlety schabowe pieczone z cytryną, podane z sałatką z oberżyny i ziemniaków na ciepło


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

07.kotlety schabowe pieczone z cytryną, podane z sałatką z oberżyny i ziemniaków na ciepło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0,0
Składniki sosu do sałatki

2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego

1 fenkuł

2 drobno posiekane jabłka koksy

12 drobno posiekanych liści szałwii

sok i miąższ 1 cytryny

8 łyżek stołowych oliwy

sól

świeżo zmielony, czarny pieprz



2 kotlety schabowe



Dodatki do pieczonych cytryn

2 cytryny okrojone w ćwiartki

2 łyżeczki brązowego cukru demerara

szczypta soli

2 łyżeczki oliwy



Składniki sałatki z oberżyny i ziemniaków

2 pokrojone oberżyny

2 pokrojone w kostkę ziemniaki czerwone lub gatunku Maris Piper

2 czerwone cebule

2 małe pęczki bazylii

2 czerwone chilli

2 ząbki czosnku

2 łyżki stołowe octu z czerwone wina

8 łyżek stołowych oliwy

8 pomidorków koktajlowych

sól

świeżo zmielony, czarny pieprz



Przygotowanie

Zmielić ziarna kopru, dodać drobno posiekany fenkuł, jabłka, szałwię, cytrynę i sok z cytryny. Wymieszać, wlać oliwę, dosypać sól i świeżo zmielony, czarny pieprz. Rozgrzać oliwę, wrzucić kawałki oberżyny. Smażyć na małym ogniu 4 minuty. Do garnka z wrzącą wodą wrzucić ziemniaki w kostkach, gotować 8 minut do miękkości, odcedzić. Do oberżyny dodać chilli, czosnek i cebulę, smażyć 3 minuty, zdjąć z ognia. Do miski wrzucić gorące ziemniaki, dodać ocet, oliwę, bazylię i rozgniecione pomidorki. Wrzucić oberżynę z sosem ze smażenia. Wymieszać. Obsmażyć kotlety na patelni żeberkowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut z cytrynami. Podawać z gorącą sałatką i salsą.

powrót

Podobne przepisy

Steki z sarniny z żurawinowym sosem cumberland
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Zawijas drobiowy duszony w pomidorach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczona górka cielęca
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.