Antony Worrall Thompson

06.zupa curry z pasternaku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

06.zupa curry z pasternaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 czubata łyżeczka ziaren kolendry

1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego

ziarna kardamonu z 6 strąków

40 g masła

1 łyżka stołowa oleju

2 posiekane

średnie cebule

2 ząbki czosnku

1 czubata łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka kurkumy

700 g młodego pasternaku

1,2 l aromatycznego wywaru warzywnego lub drobiowego

sól

świeżo zmielony

czarny pieprz

1 średniej wielkości jabłko Bramley

śmietana kremówka do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać małą patelnię. Wrzucić nasiona kolendry, kminu i kardamonu. Prażyć 2-3 minut, aż zmienią kolor i zaczną podskakiwać na patelni. W ten sposób wydobywa się z nich aromat. Zdjąć z ognia, rozgnieść w moździerzu. W rondlu roztopić masło, aż zacznie się pienić. Dodać cebulę, smażyć 2 minut. Dodać czosnek, smażyć 1 minutę. Dosypać rozgniecione przyprawy, a także imbir i kurkumę, wymieszać, smażyć na małym ogniu przez kilka minut. W tym czasie obrać i posieka

powrót

Podobne przepisy

Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z kalarepy, jabłka i żurku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa z glonami i wołowiną
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik pikantny
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.