Antony Worrall Thompson

06.włoskie klopsiki


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

06.włoskie klopsiki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki klopsików

2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia

3 łyżki stołowe wody

500 g zmielonej, chudej wołowiny

2 drobno posiekane ząbki czosnku

garść bardzo drobno posiekanej natki pietruszki

sól

świeżo zmielony, czarny pieprz



Do podania

400 g świeżego lub suchego makaronu tagliolini albo tagliatelle (ugotowanego)

20 pomidorków koktajlowych, pozbawionych nasion i pokrojonych w plasterki

garść natki pietruszki



Przygotowanie

Aby przyrządzić klopsiki, należy wymieszać mięso, czosnek, natkę, połowę oliwy, sól i pieprz. Najłatwiej zrobić to rękami. Gdy składniki są dokładnie wymieszane, uformować 40 kulek.

Napełnić garnek do połowy wodą, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Przykryć talerzem o średnicy garnka lub niewiele większej. Wlać połowę oliwy i wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, żeby dalej się gotowała na małym ogniu. Ułożyć klopsiki na talerzu, przykryć obróconym, głębokim talerzem lub szklaną miską, żeby było je widać. Gotować klopsiki na parze 30 minut. W połowie gotowania przewrócić mięso. Gdy będzie miękkie, zdjąć z talerza, wlać sos na patelnię. Dodać ugotowany makaron, pomidorki i natkę. Wymieszać, podrzucając. Podawać z klopsikami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.