Antony Worrall Thompson

02.zapiekane makaronowe muszle z nadzieniem serowym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

02.zapiekane makaronowe muszle z nadzieniem serowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

16 conchiglioni rigati (duże muszle)

1 porcja Salsa di Pomodoro

3 łyżki świeżo zmielonego parmezanu

1 kula mozzarelli

pokrojona w plastry

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200C. Ugotuj makaron w dużej ilości lekko osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedź, tylko upewnij się, że wylałeś wodę z wnętrza muszli, i odstaw, żeby ostygł.
Zacznij przygotowywać nadzienie: rozgnieć widelcem ricottę, wymieszaj z mozzarellą i parmezanem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Uformuj z masy 16 kulek, zawiń każdą w liść bazylii i włóż do ostudzonej makaronowej muszli.
Przygotuj sos: rozgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj czosnek i delikatnie go podduś. Dodaj pomidory i bazylię, dopraw solą i pieprzem i duś na wolnym ogniu przez 25 minut. Nalej warstwę sosu na dno naczynia do zapiekania, połóż na nią nadziane muszle. Wylej na nie resztę sosu, posyp parmezanem, a na wierzch rozłóż plastry mozzarelli. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 35 minut. Następnie zdejmij folię i piecz odkryte przez kolejne 5 minut. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Studencka zapiekanka z makaronem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Orecchiette z mulami, ziemniakami i cukinią
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lasagne z rosołem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.