Antony Worrall Thompson

02.słodko-kwaśne papryki


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

02.słodko-kwaśne papryki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 duża żółta papryka

z wyjętymi nasionami

pokrojona w grube paski

1 duża czerwona papryka

z wyjętymi nasionami

pokrojona w grube paski

3 fileciki anchois

2 ząbki czosnku

obrane

ale całe

6 czarnych oliwek

1 łyżka kaparów

1 łyżka cukru

4 łyżki białego octu winnego

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej na dużej patelni oliwę, dodaj papryki i smaż, aż skórka nie zrobi się złoto-brązowa. Dodaj anchois, czosnek, oliwki i kapary. Zamieszaj, dodaj cukier, a następnie ocet winny. Pozwól, żeby ocet odparował. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, lub aż papryki zmiękną. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj na ciepło albo na zimno.

powrót

Podobne przepisy

(odc.05) fagioli all uceletto
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.05)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczona dynia
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Pieczony pasternak z glazurą z syropu klonowego i musztardy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ziemniaki pieczone z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.