Antony Worrall Thompson

02.sałatka z makaronu ryżowego z mango i groszkiem cukrowym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

02.sałatka z makaronu ryżowego z mango i groszkiem cukrowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g ugotowanego cienkiego makaronu ryżowego (przyrządzonego według wskazówek na opakowaniu)

2 mango

bardzo twarde

175 g groszku cukrowego

pokrojonego wzdłuż

6 dymek

cienko pokrojonych

garść świeżej mięty (z łodygami)

2 limonki

sok i starta skórka

2 łyżki płynnego miodu

2 łyżeczki świeżo startego imbiru

1 łyżka sosu rybnego lub sosu sojowego (opcjonalne)

6 łyżek oleju słonecznikowego

1 łyżka oleju sezamowego

3 łyżki uprażonych ziaren sezamu

świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Obierz mango i pokrój na cienkie plasterki. Wrzuć do miski razem z groszkiem cukrowym, dymką i makaronem. Włóż sok i skórkę z limonek, miód, imbir i sos rybny (jeśli go używasz) do blendera, dodaj kolendrę i miętę. Zmiksuj na gładką pastę. Nadal miksując powoli wlewaj olej słonecznikowy, otrzymasz gładką emulsję. Na koniec dodaj olej sezamowy. Wymieszaj sałatkę z sosem i przed podaniem posyp prażonymi ziarnami sezamu.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z mozzarellą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.