Antony Worrall Thompson

02.pierożki z kabaczkiem i serem gruyere


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

02.pierożki z kabaczkiem i serem gruyere
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżki oliwy z oliwek

125g szynki serrano

pokrojonej w kostkę

2 łyżki świeżej szałwi

posiekanej

225g kabaczka

pokrojonego w 1cm kostkę

1 średnia cebula

drobno posiekana

140g sera gruyère

startego

3 łyżki śmietany kremówki

2 x 375g płaty gotowego ciasta kruchego

1 jajko

morska sól i świeżo zmielony biały pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200C.Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż szynkę, aż zacznie robić się chrupka, a następnie dorzuć szałwię. Szybko zamieszaj i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wymieszaj kabaczka, cebulę, ser, oraz podsmażone szynkę i szałwię. Obficie dopraw solą i pieprzem, następnie wymieszaj uzyskane nadzienie ze śmietaną. Rozłóż płat ciasta na posypanej mąką stolnicy lub desce i wytnij z niego dwa jak największe koła, używając jako miarki talerza. Możesz też przeciąć ciasto na skos, otrzymasz wtedy trójkątne kawałki. Roztrzep jajko i dodaj do niego łyżeczkę wody. Wyłóż jedną czwartą nadzienia na każdy kawałek ciasta, na jednej połowie. Posmaruj brzegi ciasta jajkiem z wodą i ostrożnie złóż na pół. Widelcem naciskaj złączenie, żeby je dobrze zamknąć. Posmaruj wierzch jakiem z wodą i połóż pierożek na blasze do pieczenia. Powtórz to wszystko z pozostałymi 3 kawałkami ciasta. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180C i piecz przez kolejne 25-30 minut. Ciasto będzie wtedy złoto-brązowe, a nadzienie upieczone.
Podawaj na ciepło, lub w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.