Antony Worrall Thompson

02.frittaty z ziołami i salsa pomidorowa


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

02.frittaty z ziołami i salsa pomidorowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Czas przygotowania mniej niż 30 minut

Czas gotowania 30 minut do 1 godziny



Składniki na frittaty:

8 wiejskich jaj

350ml śmietany kremówki

po 2 łyżki natki pietruszki i szczypiorku

3 dymki, drobno posiekane

110g tartego parmezanu

morska sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Na salsę

5 dojrzałych podłużnych pomidorów, bez pestek, grubo posiekanych

1 mała czerwona cebula, drobno posiekana

2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka świeżej bazylii, porwanej

1 łyżka soku z limonki

3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

morska sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie

Zacznij od frittat. Rozgrzej piekarnik do 180C. Roztrzep jajka ze śmietaną i sporą ilością soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodaj zioła, dymkę i parmezan, dobrze wymieszaj. Wysmaruj masłem foremkę na bułeczki i wylej do niej masę. Nie napełniaj po brzegi, bo masa urośnie. Piecz przez 20-25 minut, frittaty powinny być w miarę twarde. Ostudź gotowe frittaty na kratce, a w tym czasie upiecz resztę.

Przygotuj salsę: włóż wszystkie składniki do miski, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Podawaj frittaty z salsą.



Merrilees Parker



powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem paprykowym
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Risotto z podgrzybkami z kaszy pęczak
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

#nyYrjXmrLOizXF

08.01.2012 22:09


CYTUJ

Your's is a point of view where real itnelilegnce shines through.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.