Antony Worrall Thompson

01.Stir-fry all'italiana


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

01.Stir-fry all'italiana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

2 duże marchewki, pokrojone na ½cm półplasterki

2 łodygi selera naciowego, pokrojone na ½cm półplasterki

2 główki kopru włoskiego, cienko pokrojone

400 g włoskich pomidorków koktajlowych z puszki, odsączonych

500 g dużych krewetek, obranych i surowych

garść natki pietruszki, posiekanej

¼ kieliszka białego wina

4 łyżki włoskiej oliwy z oliwek

2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli

400 g rukoli

150g/5oz domowych crostini (grzanek)

sól do smaku



Przygotowanie

Rozgrzej oliwę w dużym woku. Włóż wszystkie warzywa i delikatnie smaż przez około 2 minuty. Dodaj oliwę chilli i krewetki, dopraw szczyptą soli. Dolej białego wina i smaż przez chwilę. Dodaj pomidorki koktajlowe, dopraw solą, posyp natką i zdejmij z ognia. Wmieszaj grzanki i podawaj od razu z sałatą z rukoli.

powrót

Podobne przepisy

Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Taco z kurczakiem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.01)mieszanka serów na słodko
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ser typu camembert marynowany w oleju
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia czeska
Crostini z tuńczykiem w pistacjach
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.