Antony Worrall Thompson

01.pierś indycza z porami, pieczarkami i plackami colcannon


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

01.pierś indycza z porami, pieczarkami i plackami colcannon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 piersi indycze

po 500g każda

sól i świeżo mielony czarny pieprz

2 łyżki oleju roślinnego

80g masła

200g pieczarek

pokrojonych na ćwiartki

200g porów

umytych

obranych i pokrojonych na 1cm plastry

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200C. Opraw piersi indycze z nadmiaru tłuszczu, dopraw obficie solą i pieprzem. Postaw patelnię, którą można wkładać do piekarnika na średnim ogniu. Kiedy się rozgrzeje nałóż 2 łyżki oleju i 25g masła. Kiedy masło się roztopi dodaj piersi indycze, skórą do dołu i smaż przez 2-3 minuty, lub aż skóra ładnie zbrązowieje. Odwróć i obsmażaj drugą stronę przez jakąś minutę. Z powrotem odwróć skórą do dołu i wstaw do piekarnika na 20 minut. Kiedy indyk będzie się piekł, ugotuj warzywa. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i odstaw na bok. Usmaż na patelni, na 50g masła pieczarki, lekko doprawione solą i pieprzem. W oddzielnym rondlu podduś pory w reszcie masła i niewielkiej ilości wody. Dopraw je solą i pieprzem. Duś przez 3 minuty, lub aż woda wyparuje, a pory będą miękkie. Trzymaj pieczarki i pory w ciepłym miejscu. Roztop 50g masła z 150ml wody w średnim rondlu i dodaj kapustę. Duś na dużym ogniu, aż kapusta się ugotuje, a prawie cała woda wyparuje. Dodaj dymkę i duś wszystko, aż zacznie się smażyć. Dorzuć gotową kapustę z dymką do miski z ziemniakami. Wyjmij indyka z piekarnika i odstaw na pięć minut w ciepłe miejsce, żeby doszedł. Żeby zrobić sos wylej olej, który został na patelni, na której piekł się indyk. Dodaj szalotki i smaż na wolnym ogniu przez 2 minuty. Dodaj wino i zeskrob z patelni wszystkie skarmelizowane pozostałości indyka. Duś aż prawie całe wino wyparuje, następnie dodaj 110ml wody i doprowadź do wrzenia. Rozgnieć kapustę i ziemniaki (najlepiej rękami). Z masy uformuj 8 kulek, oprósz je mąką i rozgnieć delikatnie, żeby otrzymać dość grube placki. Rozgrzej oliwę i 35g masła, aż masło się roztopi. Dodaj placuszki i smaż na średnim ogniu po trzy minuty z każdej strony. Odsącz z tłuszczu na ręczniku i podawaj od razu. Dodaj do sosu rozmaryn i partiami, cały czas mieszając masło. Rozłóż warzywa na cztery talerze. Pokrój piersi na plasterki i rozłóż je w wachlarzyki na środku talerzy. Polej sosem i na każdy talerz połóż po dwa placki colcannon.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jagnięcina mechoui
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.