Teryna cytrusowa

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

	Teryna cytrusowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 różowych grejpfrutów

8 pomarańczy

4 saszetki żelatyny

1,5 miarki soku z cytrusów

miarka słodkiego białego wina

miarka cukru

 

 

Przygotowanie:


Obrać i podzielić owoce, wyciskając z nich sok. Odmierzyć 3/4 miarki soku i wlać do rondla wraz z winem. Wsypać cukier i podgrzać, żeby się rozpuścił. Odlać ćwierć miarki soku do miseczki i zmiękczyć w nim przez minutę żelatynę. Wlać z powrotem. Zamieszać, żeby się rozpuściła i gotować przez 2 min. Wystudzić.
Wyłożyć litrową terynę lub szklaną formę do chleba folią aluminiową, pozostawiając zwisający zapas na zakrycie wierzchu. Ułożyć ozdobnie owoce. Zalać je uzyskanym płynem. Schłodzić terynę do zastygnięcia, najkrócej przez 4 godz. Przybrać łodyżkami mięty lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.