„Sernik” z orzechów i syropu klonowego

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Baza:

po 100 g orzechów włoskich i brazylijskich, namoczonych i odcedzonych

4 daktyle namoczone w półtorej filiżanki wody i odcedzone (wodę zostawić)

pół łyżeczki gałki muszkatołowej



Nadzienie:

3 filiżanki namoczonych nerkowców

150 ml syropu klonowego

1 łyżka łusek babki płesznika

1 łyżka granulowanej lecytyny

sok z jednej cytryny

1 laska wanilii

skórka z 2 cytryn

szczypta soli morskiej

150 ml oleju kokosowego

sos malinowy



Przygotowanie:

Składniki bazy rozdrobnić w blenderze i przełożyć do formy o średnicy 23 cm.

Składniki nadzienia i wodę, w której moczyły się daktyle zmiksować na gładką masę. Wylać na przygotowaną bazę i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Podawać z sosem malinowym.

powrót

Podobne przepisy

Sernik limonkowo-ananasowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Serniki
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.