Michael  Smith

(odc.087) klops z indyka

Michael Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.87)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.087) klops z indyka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


2 łyżki oleju roślinnego
2 cebule
obrane pokrojone na plasterki
4 ząbki czosnku
zmiażdżone
225 g pieczarek
czystych i drobno posiekanych
1 kg mielonego mięsa indyczego
½ szklanki mleka
1 szklanka suchego białego miąższu bułki
drobno pokruszonego
2 jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka kropel sosu Worcestershire
1 łyżka suszonego oregano albo tymianku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu, wlej na nią oliwę i włóż plasterki cebuli. Podsmażaj mieszając, aż będzie złocista. Dodaj czosnek i pieczarki i smaż mieszając, aż płyn odparuje, a pieczarki się lekko zrumienią. W dużej misce wymieszaj mięso z mlekiem, bułką, jajkami, koncentratem pomidorowym, sosem Worcestershire, oregano/tymiankiem i cebulą z pieczarkami i czosnkiem. Dobrze dopraw solą i pieprzem. Przełóż mieszaninę do 2 foremek keksówek i piecz ok. 1 godz. Termometr wbity w środek klopsa powinien wskazywać 75ºC.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.