Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

(odc.087) klops z indyka

Przepis z programu Domowy kucharz (odc.87)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
2 łyżki oleju roślinnego
2 cebule, obrane pokrojone na plasterki
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
225 g pieczarek, czystych i drobno posiekanych
1 kg mielonego mięsa indyczego
½ szklanki mleka
1 szklanka suchego białego miąższu bułki, drobno pokruszonego
2 jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka kropel sosu Worcestershire
1 łyżka suszonego oregano albo tymianku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 175ºC. Rozgrzej żeliwną patelnię na średnim ogniu, wlej na nią oliwę i włóż plasterki cebuli. Podsmażaj mieszając, aż będzie złocista. Dodaj czosnek i pieczarki i smaż mieszając, aż płyn odparuje, a pieczarki się lekko zrumienią. W dużej misce wymieszaj mięso z mlekiem, bułką, jajkami, koncentratem pomidorowym, sosem Worcestershire, oregano/tymiankiem i cebulą z pieczarkami i czosnkiem. Dobrze dopraw solą i pieprzem. Przełóż mieszaninę do 2 foremek keksówek i piecz ok. 1 godz. Termometr wbity w środek klopsa powinien wskazywać 75ºC.

© Michael Smith

skomentuj przepis >>