Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

(odc.05)pieczona wieprzowina z chrupiącą skórką

Przepis z programu Nagi szef (Odc. 5)

trudność: brak

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:



Składniki:
½ szynki wieprzowej (ok. 3 kg) z kością
sól morska
łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
½ łyżki nasion kopru włoskiego
5 ząbków czosnku
8 łyżek octu balsamicznego
4 listki laurowe
2 łyżki oliwy z oliwek
pokrojone kości
5 łodyg selera naciowego, grubo pokrojonych (tylko zewnętrzne)
duża marchewka, grubo pokrojona
duża cebula, grubo pokrojona

Przygotowanie:
Ułóż szynkę na desce, ponacinaj i wetrzyj w nacięcia sól oraz posiekany rozmaryn, starając się, aby zioła i sól dotarły do każdego kawałka mięsa. W moździerzu rozgnieć nasiona kopru włoskiego, czosnek oraz pozostałą część rozmarynu, a następnie wetrzyj to w mięso, (ale nie w skórkę, bo się spali.) Włóż pieczeń do brytfanny polej octem balsamicznym i oliwą z oliwek, dołóż listki laurowe. Pozostaw na ok. ½ godziny, aby mięso się zamarynowało. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury i włóż kości, aby się podrumieniły. Następnie wyjmij mięso z marynaty i obficie posmaruj skórkę solą morską, dzięki temu skórka się nadmie i upiecze na chrupko. Mięso piecz na górnym ruszcie w piekarniku, skórą do góry. Do brytfanny włóż przyrumienione kości, warzywa, resztę marynaty oraz dolej 2 ½ szklanki wody. Wstaw blachę do piekarnika na ruszt pod wieprzowiną. Wypływające z niej soki będą kapać do brytfanny i będzie je można wykorzystać do zrobienia sosu.

© Jamie Oliver

skomentuj przepis >>