Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

(odc.030) chipsy jabłkowe

Przepis z programu Domowy kucharz (odc.30)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Przekąski Przekąski

składniki i przygotowanie:


Składniki
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 całe jabłko, pokrojone w poprzek w cienkie plasterki


Przygtowanie
Zagotuj wodę z cukrem, nie mieszaj. Kiedy cukier się zupełnie rozpuści pogotuj jeszcze 5 minut, zdejmij z ognia i odstaw, aż ostygnie. Włóż do powstałego syropu plasterki jabłka. Mocz co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Odcedź jabłka i rozłóż na wyłożonej pergaminem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut, aż zrobią się brązowawe.
Odstaw, żeby ostygły. Kiedy będą zimne, zrobią się bardziej chrupiące.


© Michael Smith

skomentuj przepis >>

stanislawmatoga

postów: 1

06.01.2011 20:12

CYTUJ

czipsy