„Japozuleńskie” taco rybne: smażona arepa z dorszem w glazurze z miso i sosem z tomatillo

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska

„Japozuleńskie” taco rybne: smażona arepa z dorszem w glazurze z miso i sosem z tomatillo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki arepy:

310 ml letniej wody (albo więcej)

½ łyżeczki soli

110g meksykańskiej mąki kukurydzianej „masa harina”



Składniki sosu z tomatillo:

½ grubo posiekanej szalotki

2 grubo posiekane tomatillo

1 duży ząbek czosnku

¼ papryczki jalapeño, grubo posiekanej

1 łyżka soku z yuzu

2 łyżki „ramune” (japoński napój musujący, można go zastąpić 7-Up)

1 łyżka „Calpis” (japoński napój, smakuje jak kwaskowo-słodki jogurt naturalny)

½ awokado

½ łyżeczki soli

mała garść umytej kolendry

oliwa



Składniki glazury miso:

3 łyżki białego miso

1½ łyżki sake

2 łyżki mirinu

2 łyżki cukru

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka ponczu



Składniki warzyw z octu:

120 ml wody

60 ml octu z wina ryżowego

55 g cukru

marchewki w słupkach

daikon w słupkach



Do podania:

filet z dorsza

olej rzepakowy albo roślinny

¾ papryczki jalapeño, poszatkowanej cienko na szatkownicy

kolendra (do przybrania)



Przygotowanie arepy:

Do średniej miski wlej letnią wodę. W drugiej miseczce wymieszaj palcami mąkę kukurydzianą z solą. Przesyp do wody i ruchem zgodnym ze wskazówkami zegara mieszaj dłonią, aż powstanie ciasto. Zagniataj je przez chwilę i odłóż. Może być nieco lepkie, ale z czasem stwardnieje.



Przygotowanie sosu z tomatillo:

Wylej oliwę na patelnię. Smaż przez kilka minut szalotki, tomatillo i czosnek, aż zmiękną. Przełóż do miksera. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Odstaw na bok.



Przygotowanie glazury miso:

Włóż wszystkie składniki glazury do miseczki i ucieraj, aż powstanie gładka masa. Jeśli masz czas, gotuj ją przez kilka minut w rondelku na małym ogniu, aż nieco zgęstnienie.

Podziel rybę na kawałki, dodaj nieco glazury. Odstaw na bok.



Przygotowanie marynowanych warzyw:

Do rondelka wlej wodę, ocet ryżowy, dodaj cukier. Gotuj na średnim do silnego ognia, aż cukier się rozpuści. Odstaw na bok, dodaj pocięte warzywa. Jeśli możliwe schłodź.



Przygotowanie dorsza:

Posyp filet solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni na średnim do silnego ognia. Smaż rybę, aż zbrązowieje i będzie miękka, czyli przez ok. 4 minuty po obu stronach. Odstaw na bok.



Podanie:

Na dużą patelnię o prostych brzegach wlej olej na wysokość ok. 2,5 cm. Rozgrzej na silnym ogniu, aż pojawią się fale, czyli do temperatury 175°C. Jeśli ciasto na arepę jest zbyt miękkie lub lepkie, dodaj nieco mąki. (Należy dosypać najwyżej dwie łyżki.) Lekko zagnieć. Zwilż dłonie i utocz kulki o średnicy 5 cm. Rozpłaszcz je na dłoni, aby miały średnicę 8 cm i grubość ok. 1 cm. Sprawdź temperaturę oleju wrzucają kawałeczek ciasta. Tłuszcz powinien skwierczeć, a ciasto wypłynąć na wierzch. Zmniejsz płomień do średniego i ostrożnie wsuń placki do tłuszczu. Smaż, aż będę złociste po obu stronach, przez około 5 minut na stronę. Rozetnij ostrożnie placki, aby powstała kieszonka, ale placek nie został przecięty na pół. Delikatnie usuń nieco ciasta, żeby było miejsce na farsz. Dodaj dorsza w glazurze z miso, polej sosem z tomatillo, dodaj marynowane warzywa, plasterki papryczki jalapeño do smaku i kolendrę.



© 2012 Yuki Tsutsui



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.