„Grubas”: przegrzebek smażony z chilli, mignonette z tequili i limonki

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza

„Grubas”: przegrzebek smażony z chilli, mignonette z tequili i limonki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

60 ml tequili

2 szalotki, pokrojone w plasterki

2 łyżeczki posiekanej mięty

2 łyżki octu z czerwonego wina albo szampana

2 łyżeczki oliwy

sok z 1 limonki

115 g sera ricotta salata albo queso fresco

2 awokado, bez skórki i posiekane

2 łyżki oleju roślinnego

2 łyżki sproszkowanego chili

6 dużych przegrzebków

sól i pieprz (do smaku)



Przygotowanie winegretu:

Na małym ogniu gotuj tequilę, aż odparuje połowa płynu. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Pokrój szalotki , posiekaj miętę, wymieszaj z odparowaną tequilą, octem, oliwą i sokiem z limonki. Utrzyj, aż powstanie sos.



Przygotowanie przegrzebków:

Przetnij awokado na pół, łyżką wyjmij miąższ i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzewaj olej, aż zacznie dymić. Zanurz przegrzebki z jednej strony w chilli i usmaż po obsypanej stronie. Po 1 minucie przewróć przegrzebki, pozwól, żeby tylko „ pocałowały” patelnię, wyjmij na papierowe ręczniki kuchenne i pozostaw je tam przez 1 minutę.



Podanie:

Ułóż 1/6 porcji awokado na środku talerza, nałóż przegrzebek, polej mignonette, przybież 1 łyżeczką ricotta salata albo queso fresco.



© 2012 J. Geoffrey Johnson







powrót

Podobne przepisy

Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki z solą i pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kraby z chili
Janella  Purcell
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.