„Grubas”: przegrzebek smażony z chilli, mignonette z tequili i limonki

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza

„Grubas”: przegrzebek smażony z chilli, mignonette z tequili i limonki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

60 ml tequili

2 szalotki, pokrojone w plasterki

2 łyżeczki posiekanej mięty

2 łyżki octu z czerwonego wina albo szampana

2 łyżeczki oliwy

sok z 1 limonki

115 g sera ricotta salata albo queso fresco

2 awokado, bez skórki i posiekane

2 łyżki oleju roślinnego

2 łyżki sproszkowanego chili

6 dużych przegrzebków

sól i pieprz (do smaku)



Przygotowanie winegretu:

Na małym ogniu gotuj tequilę, aż odparuje połowa płynu. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Pokrój szalotki , posiekaj miętę, wymieszaj z odparowaną tequilą, octem, oliwą i sokiem z limonki. Utrzyj, aż powstanie sos.



Przygotowanie przegrzebków:

Przetnij awokado na pół, łyżką wyjmij miąższ i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzewaj olej, aż zacznie dymić. Zanurz przegrzebki z jednej strony w chilli i usmaż po obsypanej stronie. Po 1 minucie przewróć przegrzebki, pozwól, żeby tylko „ pocałowały” patelnię, wyjmij na papierowe ręczniki kuchenne i pozostaw je tam przez 1 minutę.



Podanie:

Ułóż 1/6 porcji awokado na środku talerza, nałóż przegrzebek, polej mignonette, przybież 1 łyżeczką ricotta salata albo queso fresco.



© 2012 J. Geoffrey Johnson







powrót

Podobne przepisy

Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki z woka ze smażonym surowym  boczkiem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Koktajl krewetkowy z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Napoje
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.