„Bomba” z domowego tagliolini z serem robiola, szynką i cukinią

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

„Bomba” z domowego tagliolini z serem robiola, szynką i cukinią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

280 g sera „Robiola dell’alta Langa” nazywanego też „Robiola Bosina”

240 ml tłustej śmietany

450 g mąki (typ 00) na makaron (plus 1 łyżka mąki do sosu z wina)

155 g włoskiej soli

12 żółtek

4 plastry szynki parmeńskiej (w sumie 185 g)

240 ml włoskiego, czerwonego wina „Barbera”

świeży majeranek

2 cukinie

124 g masła (plus 1 łyżka masła do sosu z wina)

1 pęczek rzodkiewek

95 g tartego sera Parmigiano Reggiano



Przygotowanie sosu serowego:

W rondlu na małym ogniu roztop ser z tłustą śmietaną.



Przygotowanie makaronu:

Doprowadź do wrzenia duży garnek wody. Posól obficie. Rozgrzej piekarnik do 175°C.

Wymieszaj mąkę z żółtkami, zagnieć ciasto, odstaw na 10 -15 minut. Rozwałkuj cienko, pokrój w bardzo cienkie wstążki. Gdy woda będzie intensywnie wrzała, wrzuć makaron i gotuj przez 3 minuty albo do chwili, gdy będzie al dente. Odcedź i wrzuć do sosu serowego. Wymieszaj, aby sos pokrył makaron. Uformuj z makaronu kulę. Owiń szynką. Piecz w piekarniku przez 6 minut albo do chwili, gdy szynka będzie chrupka.



Przygotowanie sosu z wina:

Gdy kule się pieką, wlej wino do rondelka i odparuj połowę. W miseczce rozetrzyj 1 łyżkę masła i 1 łyżkę mąki. Dołóż do wina, mieszając energicznie, aż sos zgęstnieje. Gotuj jeszcze przez 2 minuty.



Przygotowanie cukinii i rzodkiewek:

Obieraczką do warzyw utnij 16 cienkich wstążek z cukinii. Blanszuj wstążki w osolonym wrzątku przez 1 minutę, odcedź i wrzuć do wody z lodem. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i majeranek, smaż, aż tłuszcz nabierze aromatu. Zwiń wstążki cukinii w kulki, smaż na maśle majerankowym. Pokrój rzodkiewki, smaż na maśle z odrobiną odparowanego wina, aż będą miękkie.



Podanie:

Na środku talerza połóż „bombę” z makaronu i szynki. Ułóż dookoła warzywa, polej sosem z wina. Posyp serem Parmigiano Reggiano.



© 2012 Nicola Carro

powrót

Podobne przepisy

Paella makaronowa z owocami morza z ostrą pikadą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farfalle ze śmietaną i grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguini al olio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.