Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Zupa gazpacho

dodany 15.02.2008 21:54 przez Bartek Grzywacz

nazwa oryg.: GAZPACHO

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Kuchnia hiszpańska

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg pomidorów
2 papryki zielone
1 papryka czerwona
1 długi zielony ogórek
2 kromki białego chleba może być tostowy (bez skórki)
3 ząbki czosnku
7 łyżek oliwy
2-3 łyżki octu winnego
1/2 szklanki wody
sól
pieprz
dodatki wg uznania:
papryka zielona i czerwona
ogórek
szczypiorek
grzanki

Przygotowanie:
Paprykę opiekamy w piekarniku do zbrązowienia skórki, zdejmujemy skórę, wyrzucamy nasiona i kroimy na kawałki.Pomidory zanurzamy na kilka sekund we wrzątku, zdejmujemy skórkę, też kroimy na kawałki.Ogórka obieramy i kroimy na kawałki.Czosnek obieramy i wyciskamy. Chleb namaczamy w wodzie.Wszystko miksujemy, dodajemy oliwę, ocet, sól i pieprz do smaku ciągle miksując. Ilością chleba regulujemy sobie gęstość.
Gazpacho powinno być gęstą zupą. Wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki.
Przed podaniem można zmiksować z kostkami lodu.
Podajemy z dodatkami wg uznania.
W różnych regionach Hiszpanii podaje sie różne dodatki, nawet cienko pokrojoną szynkę parmeńską.
Smacznego!! :-)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl