Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Zupa cebulowa

dodany 02.02.2008 17:21 przez kucharka111

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Inne

liczba osób: 3

trudność: łatwe

Składniki:
2 małe cebule
kostka rosołowa(warzywna lub drobiowa)
kostka masła
3 łyżki oleju roślinnego
łyżka cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 łyżki mąki
szklanka tartego żółtego sera
3 kromki chleba

Przygotowanie:
Cebule pokroić w plasterki, zeszklić na oleju i maśle.Dodać łyżkę cukru dla złagodzenia smaku cebuli.Dodać 1/3 szklanki wody, cały czas mieszać i poczekać aż odparuje. To samo zrobić z pozostałymi 2/3 szklanki wody. Dodać sól i pieprz. Uzupełnić szklanką wody. Wkruszyć kostkę rosołową. Do pół szklanki wody dodać 3 łyżki mąki i rozrobić tak, aby nie było grudek, dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Zupę podawać z grzankami z chleba z tartym żółtym serem zapieczonymi w piekarniku.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl