Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Ziemniaki z kalafiorem

dodany 11.05.2007 15:56 przez Asia.B.

rodzaj dania: dania wegetariańskie

kuchnia: Kuchnia indyjska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
czosnek cała główka
cały imbir
2 średnie cebule
8 nie za dużych ziemniaków
duży kalafior lub 2 małe
kolendra
zielone chilli
proszek kolendra 3.5 łyżeczki do herbaty
sól 2,5 łyżeczki do herbaty

Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić na 2 lub 4 części, kalafior na 4 lub więcej części i młode zielone liście w kostkę pokroić, odstawić to wszystko do wody. Pokroić cebule na grube paski i smażyć na oleju na złoty kolor. Dodać wyciśnięty imbir i czosnek do cebuli, oraz pokrojoną chilii.
Cebula i reszta ma się smażyć 5-6 min. Do jej miękkości. Wrzucić ziemniaki i kalafior bez wody, dodać wszystkie przyprawy i dobrze wymieszać. Jeśli będzie trzeba to dodać olej.
15 min dusić pod przykryciem. Pod koniec zamieszać nie za często i zmniejszyć ogień (z 4 na 1)
Dodać kolendry.

Podawać na ciepło z chlebkiem pita i z sałatką z ogórka pokrojonego na plastry grube i sałatką coleslaw.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl