Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Ziemniaki w chipsach z filetami z kurczaka

dodany 29.01.2010 10:02 przez Beata2009

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia meksykańska

liczba osób: 5

trudność: łatwe

Ziemniaki
10 ziemniaków
1 paczka czipsów (może być smak kebabowy)
2 jajka
mąka

Mięso
5 filetów z kurczaka
5 plastrów sera żółtego
5 ogórków kiszonych małych
5 pasków papryki czerwonej
olej
jajka
mąka
płatki kukurydziana

Przyprawy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Odcedzić rozgnieść i zrobić jak na pire (mleko, masło). Czipsy pokruszyć na malutkie kawełeczki, jajek rozbić. Z ziemaników uformować małe kuleczki, maczać w jajku, a potem obtoczyć w czipsach smażyć przez około pół minuty na głębokim i mocno rozgrzanym oleju. Filety z kurczaka rozbić. Dodać sól i pieprz. Na filecie położyć plaster żółtego sera, ogórek, pasek papryki, zawinąć jak zawijańce, obtoczyć w mące, później w jajku a pożniej w płatkach kukurydzianych, smażyć około kilka minut. Podawać z sałatą lodową i rzodkiewką skropioną 1 cytryną. A jeżeli ktoś lubi to każdy filet można polać sosem czosnkowym!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl