Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Zapiekanka "pychotka"

dodany 13.06.2011 11:37 przez king_s

rodzaj dania: inne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
1 kalafior (duży)
1 brokuł (duży)
0,5 kg mięsa mielonego (dowolnego)
1 puszka pomidorów krojonych z puszki
20 dag sera żółtego (zetrzeć na grubych oczkach)
1 serek topiony śmietankowy
mleko
1 łyżeczka mąki

Przygotowanie:
1.Kalafior, brokuł gotujemy w osolonej wodzie tak żeby nie były za miękkie lecz na pół twardo. Odcedzamy.
2.Mięso mielone przygotowujemy tak jak na kotlety mielowne.
Robimy z niego małe kotleciki, obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na oleju.
3. W żaroodpornym naczyniu układamy na przemian kalafiora i brokuły. Między warzywa wkładamy usmażone kotleciki, a następnie wykładamy pomidory z puszki.
4. Do rondelka wlewamy 3/4 szkl. mleka lekko podgrzewamy i wrzucamy serek topiony. Trzeba dobrze rozmieszać, a następnie w 1/4 szkl. mleka rozrabiamy 1 łyżeczkę mąki i wlewamy do rondelka w którym jest rozrobione mleko z serkiem topionym. Zagotowujemy i polewamy zapiekankę.
5. Na końcu posypujemy zapiekankę startym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

To wszystko życzę smacznego

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl