Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Zapiekanka a'la spaghetti

dodany 18.01.2014 11:02 przez arek12300

nazwa oryg.: Zapiekanka a

rodzaj dania: zapiekanki

kuchnia: Inne

liczba osób: 8

trudność: łatwe

Składniki:
500 gr mięsa mielonego wołowego
1 paczka makaronu spaghetti lub kokardki
2 cebule
sól, pieprz
suszona bazylia
sos boloński Łowicz ew. Pudliszki
sos spaghetti Łowicz ew. Pudliszki
starty ser żółty
słodka mielona papryka
o,5 szklanki wina białego
1 puszka czerwonej fasoli.

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju z masłem/w prop. 1:3/ zeszklić posiekane cebule,
dodać do niej mięso, przesmażyć mieszając i rozdrabniając je, dodać wino i smażyć mieszając aż zbrązowieje mięso.

Dodać obydwa sosy, przyprawić do smaku i dusić 5 minut.
Gdyby sos był zbyt gęsty dolać wina, wtedy jeszcze dusić ok. 5 minut aby alkohol odparował.

Część sosu wykorzystać do spaghetti a na drugi dzień dla odmiany z resztą w/w sosu zrobić zapiekankę:
Ugotować makaron we wrzątku osolonym z dodatkiem masła, na al./dente.
Potem go osączyć i wymieszać z sosem, dodać też 1 puszkę osączonej czerwonej fasoli z puszki.
Wszystko wymieszać i przełożyć do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Wierzch posmarować sosem i posypać po całej powierzchni startym serem żółtym
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. na 30 minut.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl