Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Zapiekane warzywa z bazylią

dodany 15.09.2007 16:15 przez Mateusz11

rodzaj dania: zapiekanki

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 3

trudność: łatwe

Składniki:
1 biała i 1 zielona papryka
1-1,5 marchwi
9-10 ziemniaków
20-25 plasterków wędzonego boczku
1-3 listków bazylii
po 0,5 łyżeczki ziaren kminku i listków tymianku
sól
grubo mielony pieprz.

Przygotowanie:
Papryki kroimy w "kwiatuszki", marchewkę w cienkie ukośne plasterki. Ziemniaki kroimy w 0,5 cm plastry, kładziemy na nich plastry boczku solimy i pieprzymy. Zapiekamy 25 min., dodajemy resztę przyprawionych warzyw i zapiekamy jeszcze 20 min. Gotowe danie ozdabiamy pociętymi w paseczki listkami bazylii. Jeżeli lubimy do warzyw dodać można pomidora i posypać dodatkowo tartym serem.
Smacznego.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl