Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

ZalewajkaZalewajka

dodany 19.06.2007 16:17 przez kuchosz

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 szklanki wywaru z szynki albo z białej kiełbasy
15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
włoszczyzna (bez kapusty)
łyżka oleju
2 duże cebule
4-5 ząbków czosnku
kilka suszonych grzybów
butelka lub słoik białego barszczu,(żuru)
majeranek
curry
pieprz
sól

Przygotowanie:
W wywarze z boczku, szynki lub białej kiełbasy ugotować ziemniaki (dość długo, aby trochę się rozgotowały, bo zupa powinna być gęsta). Grzyby namoczyć w małej ilości wody i pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do gotujących się ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je. Na patelni podgrzać tłuszcz, zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony boczek lub kiełbasę. Dodać do ziemniaków, wlać biały barszcz (żur), chwilę gotować. Przyprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl