Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Włoski krem z pomidorów

dodany 31.12.2010 00:49 przez dagooshya

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
6-8 dużych pomidorów
1 cebula
oliwa z oliwek
świeża bazylia
czosnek
śmietanka do zup
bulion w kostce
pół litra wody

Przygotowanie:
Cebulę posiekać i pomidory pokroić na kawałki. W głębokim garnku podsmażyć posiekaną cebule na oliwie, aż się zarumieni. Zmniejszyć ogień do około 3/4 mocy. Dodać pokrojone pomidory i podsmażać razem z cebulą przez ok 15 minut. W między czasie w osobnym garnuszku rozpuścić kostkę bulionową w gorącej wodzie. Zmniejszyć ogień do około 1/4 mocy. Bulion dolać do pomidorów, dodać kilka listków świeżej bazylii, sól, pieprz i gotować przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przelać zupę do miksera/blendera i zmiksować na krem.
Przelać do garnka i dodać śmietankę wedle uznania. Naprawdę polecam
Smacznego!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl