Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Wiosenne krokieciki z makaronem ryżowym i sosem śliwkowym

dodany 23.05.2008 12:58 przez żarłoczka

rodzaj dania: inne

kuchnia: Inne

liczba osób: 4

trudność: trudne

Składniki:
2 łyżki oleju sezamowego
1 marchewka pokrojona w zapałki
1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w słupki
2 szalotki pokrojone w cienkie plastry
1 zielone chili, bez pestek, posiekane
1 cm kawałek świeżego imbiru, posiekany
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 dymki, posiekane
50g kiełków fasoli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu z chili
1 opakowanie ciasta na pierożki wonton
1 jajko, roztrzepane
olej roślinny, do smażenia na głębokim tłuszczu
175g makaronu ryżowego, podgotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
sos śliwkowy do podania

Przygotowanie:
W woku rozgrzej olej sezamowy do bardzo wysokiej temperatury, ale uważaj żeby nie zaczął dymić. Wrzuć marchewkę, paprykę, szalotki, chili, imbir, czosnek i dymkę. Podsmaż wszystko przez minutę lub dwie aż troszkę zmięknie, następnie dodaj kiełki z fasoli, sos sojowy i sos chili. Podsmaż przez kolejną minutę. Przełóż wszystko do brytfanny, rozłóż na płasko i odstaw do wystudzenia. Połóż łyżkę zimnego nadzienia na kawałek ciasta na pierożki wonton. Zwiń i sklej brzegi roztrzepanym jajkiem. Powtarzaj tę czynność z resztą nadzienia. W woku lub frytkownicy rozgrzej olej roślinny do 180°C (olej osiąga taką temperaturę kiedy kostki z chleba obsmażają się na złotobrązowo w 50 sekund). Smaż krokieciki po kilka sztuk w woku przez 6-8 minut, obracając je kilka razy, aż będą złotobrązowe. Wyjmij je szczypcami i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Utrzymuj je w cieple, na dole w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Podsmaż makaron ryżowy na głębokim tłuszczu przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Wyjmij z tłuszczu i odsącz na ręcznikach papierowych. Makaron ryżowy podawaj od razu razem z krokiecikami i sosem śliwkowym.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl