Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Wieprzowina marynowana w miodzie i piwie

dodany 28.01.2013 15:54 przez AmbasadorSmakow

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 2

trudność: trudne

Składniki:
300g wieprzowiny (najlepiej boczek bez skóry)

50 ml miodu wielokwiatowego

200 ml piwa

300 g kiszonej kapusty (Cieślak)

30 g smalcu (Smakosz)

1 szt liścia laurowego

1 szt zioła angielskiego

pieprz ziarnisty

pieprz mielony

majeranek suszony

Przygotowanie:
1. Boczek zamarynować w miodzie, piwie i majeranku. Odstawić na 3 godziny.
2. Kapustę ugotować do miękkości z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym. Na koniec okrasić smalcem i doprawić solą i pieprzem.
3. Boczek wyjąć z marynaty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 min. Podczas pieczenia można smarować boczek pozostałą marynatą.
4. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i pieprzem po czym odstawić by mięso chwilę odpoczęło.
5. Wyporcjować i podawać z kiszoną kapustą.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl